Kijktip | Donderdag | Gepest

Collega Olaf kwam met het idee voor Gepest; Peter van der Vorst (39) hielp mee met het bedenken van het format. RTL 4 was direct enthousiast. Vijf vragen aan producent en presentator Peter.

Wil je de programma's van je productiebedrijf Vorst Media ook altijd zelf presenteren?
"Nee hoor, integendeel. Ik vind het soms juist fijn als iemand anders presenteert, zodat ik me alleen met het produceren kan bezighouden. In eerste instantie zag ik mezelf ook niet als presentator van Gepest, maar programmadirecteur Erland Galjaard vroeg me in elk geval de pilot te presenteren. Tijdens het draaien merkte ik dat Gepest bij me past. Dit is misschien niet het type programma dat mensen direct bij mij zouden verwachten, maar het ligt me wel heel erg."

Ben je zelf gepest op school?
"Gelukkig niet; een aantal mensen uit mijn omgeving wel. Ik weet uit eerste hand wat het met iemand doet, zelfs nog jaren later. De één is heel onzeker geworden, een ander kreeg een burn-out die terug te voeren was op het pesten en een derde werd heel hard aan de buitenkant. We kiezen bewust voor mensen boven de 25, zodat we kunnen laten zien welke invloed pesten op latere leeftijd nog kan hebben."

Was het moeilijk om mensen te vinden voor het programma?
"We kregen 500 aanmeldingen die ik bijna allemaal zelf heb gelezen. Veel heftige verhalen. Opvallend is dat 90% van de aanmeldingen vrouwen waren. Maar we hebben ook twee heren in de serie. Het grootste struikelblok was het overtuigen van de voormalige pestkoppen. Soms gooiden ze de telefoon erop of waren ze bang dat het hen zou schaden. We hebben ze uitgelegd dat de pesters zeker niet als boemannen worden neergezet, maar dat we graag beide kanten van het verhaal willen laten zien."

Hoe was het om te maken?
"De verhalen zijn stuk voor stuk verdrietig. De ontmoetingen tussen slachtoffers en plaaggeesten waren heel spannend. Ik hoop dat we meer bewustzijn kunnen kweken bij ouders en docenten. En misschien kunnen jongeren die nu gepest worden, er kracht uit putten dat ze niet de enigen zijn. Het is een heel integer programma."

Wat zien we vanavond?
"Barbara (37) uit Den Haag is flink gepest op de middelbare school: in elkaar geslagen en met fiets en al van de trap gegooid. We ontmoetten haar drie grootste pestkoppen van toen. Pittige dames."

Reageren