Kijktip: Eerste aflevering van In de Ban Van de Condor

Vogelspotten is best wel hip. In het nieuwe EO-programma In de Ban Van de Condor Gaan acht duo's van BN'ers op zoek naar de grote vogel.

In verschillende Nederlandse natuurgebieden moeten acht duo's in In de Ban Van de Condor de meest uiteen­lopende vogelsoorten zien te vinden en wordt hun kennis getest. De grote prijs wacht in Peru: de zoektocht naar de ­condor. Klaas de Jong is een van de vogelaars uit het programma. „Ik vorm op Texel een team met presen­tator Ajouad El Miloudi ­(Keuringsdienst van Waarde, links). In de eerste aflevering foto­grafeert hij op de boot van Den Helder naar Texel zo veel mogelijk verschillende vogels en die moet ik herkennen. Daarna moeten we een zo groot mogelijke vogel zo dicht mogelijk benaderen en fotograferen.”

Verrekijker

Wat heeft een vogelspotter in de basis nodig? „Het belangrijkste is de aanschaf van een verrekijker. Eén die acht of tien keer vergroot. Met zo’n goedkoop toneelding baal je steeds dat je het niet goed ziet. Feitelijk ben je er dan al: zodra je de deur uitstapt kun je beginnen. In elke tuin zitten tientallen vogels. Je moet nieuwsgierig zijn. Je weet nooit wat je gaat zien, maar je weet altijd dat het iets moois is. Ik geef op Texel excursies, dan laat ik mensen door een telescoop kijken. Als ik ze een putter laat zien, zijn ze in de wolken, zo mooi vinden ze hem. Maar het is een algemene, Nederlandse vogel. Als je hem eenmaal kent, kom je hem vaak tegen. Vogelen is een kwestie van veel doen. Minimaal één keer per week.”

Ideale plek

„Texel is een van de beste plekken. Er zijn ruim 300 verschillende vogelsoorten en het ligt op de trekroute van het noorden naar Afrika. Het wemelt hier in oktober van de vogels. Verder de Veluwe, Oostvaarders­plassen en de Biesbosch. Een alternatieve plek is de Pier van IJmuiden; die steekt drie kilometer de zee in. Je kunt daar vogels zien die normaal over zee vliegen. De Jan-van-gent bijvoorbeeld, een schitterende zeevogel die nooit in Nederland aan land komt.”

Heilige graal

En wat is er zo bijzonder aan de condor?„Het is de heilige graal voor een vogelaar. Het is de grootste roofvogel ter wereld met een spanwijdte van meer dan drie meter. Dat je ergens in het Andesgebergte staat en denkt dat je een zonsverduistering meemaakt, maar dat het een condor is die aan komt vliegen...”

In de Ban Van de Condor - 21.30 uur • NPO1

Reageren