Kijktip: Eerste aflevering van Land van Lubbers

In de 4-delige reeks Land van Lubbers kijkt de langszittende Nederlandse premier in een College Tour-achtige setting terug op zijn carrière. 

Ruud Lubbers heeft best een paar records op zijn naam staan; hij is de langst zittende minister-president die Nederland ooit kende en was in 1973 als 34-jarige de jongste minister van van Economische Zaken aller tijden. Als politicus maakte hij veel mee. Redenen genoeg voor een dramaserie: Land van Lubbers.

Minister van Economische Zaken 

De vier afleveringen zijn van de hand van Ger Beukenkamp, die ook de series Den Uyl en de affaire-Lockheed en De troon schreef. Uitgangspunt is een soort College tour. Ruud Lubbers (Huub Stapel) stemt in met vier lange interviews voor een zaal vol studenten. In deze eerste aflevering ondervragen ze hem vooral over zijn tijd als minister van Economische Zaken. Lubbers probeerde toen zoveel mogelijk olie naar Nederland te loodsen, zonder dat premier Den Uyl het wist. 

Liegen 

De studenten vragen zich vooral af hoe hij zo goed kon liegen. Dat wordt in flashbacks duidelijk. Daarin wordt Lubbers' jonge versie gespeeld door Guy Clemens. Hij vertolkte eerder koning Willem III in De troon en stuurman Barend in 't Schaep Ahoy. Joop Keesmaat keert terug in de rol van Joop den Uyl. Hij speelde de premier ook in de eerdergenoemde serie. Ria Lubbers respectievelijke oudere en jongere versies worden gespeeld door Karin Meerman en Kristen Denkers. Meerman is vooral bekend als Gerda Verduyn in GTST. De Jongere Denkers was eerder te zien in de musical Hij Gelooft in Mij en De Fractie.

 

Reageren