Kijktip: EK voetbal Nederland - IJsland

Nederland kan nog naar het EK volgend jaar zomer. Maar dan moet het wel heel erg meezitten vanavond. Wij moeten winnen en de Turken moeten verliezen. 

Pas in deze laatste kwalificatiewedstrijd wordt duidelijk of het Nederlands elftal kans maakt op deelname aan het EK voetbal. Het Nederlands elftal sluit de kwalificatiereeks af tegen het land waar het een jaar geleden tegen opende: Tsjechië. Een groot verschil met de - verloren - wedstrijd van toen, is dat de Tsjechen hun EK-ticket inmiddels op zak hebben en Oranje moet hopen op een misstap van Turkije.

De Turken moeten verliezen

Een flinke misstap. Enkel wanneer de Turken verliezen van IJsland, en Nederland wint van Tsjechië, dan wordt Oranje derde in de poule. EK-deelname is dan nog steeds geen zekerheidje. Die moet worden afgedwongen bij de play-offs in november.

1984

Mocht het Nederlands elftal er niet in slagen zich te plaatsen voor het EK voetbal dan is dat voor het eerst sinds 1984. Opvallend genoeg werd het Europees kampioenschap in dat jaar ook in Frankrijk gehouden. Onder bondscoach Kees Rijvers eindigde Oranje in de kwalificatiepoule gelijk met Spanje.

Europees kampioen

Het doelsaldo van de Zuid-Europeanen was echter beter, waardoor zij naar het EK mochten. Overigens nam het Nederlands elftal vier jaar later revanche door zich in Duitsland tot Europees kampioen te laten kronen. Met dat in het achterhoofd zou 2020 weleens een heel mooi voetbaljaar kunnen worden.

Reageren