Kijktip: Feest op de Amstel ter ere van 200 jaar Koninkrijk

Met een feestelijk programma in Amsterdam komt er een einde aan de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het feestje voor het tweehonderdjarig bestaan van ons koninkrijk duurde maar liefst twee jaar. Dat vraagt om een spectaculair slot en dat komt er. De NOS doet rechtstreeks verslag van de muzikale afsluiting van de festiviteiten. Op en rond de Magere Brug over de Amstel in Amsterdam treden meer dan dertig Nederlandse artiesten op, onder wie André Hazes jr., Ellen ten Damme en Rowwen Hèze.

Máxima

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontbreken uiteraard niet. Het thema van de viering is ‘Eenheid in verscheidenheid’. Voor het slotspektakel betekent dat: hits in een nieuw jasje en verrassende combinaties van artiesten. Dit alles ondersteund door historische beelden van thema’s als vaderlandse kunst, leven met het water en hoogte­punten in de sport.

Willem I

De basis voor het koninkrijk in zijn huidige vorm is tweehonderd jaar geleden gelegd. In 1813 kwam er een einde aan de Franse overheersing, twee jaar later werd Willem I ingehuldigd als koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het 200-jarig jubileum werd tussen 2013 en 2015 gevierd met nationale evenementen in Scheveningen, Den Haag, op Sint Maarten en in Maastricht en Zwolle. Tijdens de vieringen werd stilgestaan bij het verleden, heden en toekomst van alle Nederlanders, en bij enkele democratische verworven­heden, waar we als land trots op mogen zijn.  

200 jaar Koninkrijk: Feest op de Amstel  20.25 • NPO 1

Reageren