Kijktip: Femme fatale Rita Hayworth

Het leven van de beeldschone actrice Rita Hayworth (1918-1987) was roemrucht en veelbewogen. Close Up toont de hoogte- en ook de dieptepunten uit haar leven. Van de moeizame band met haar vader tot haar doorbraak in 1939. 

Het leven van actrice Rita Hayworth (1918-1987) was roemrucht en veelbewogen. Close Up toont de hoogte- en ook de dieptepunten. Rita had een moeizame band met haar vader, een flamencodanser. Hoewel ze er niet veel voor voelde om als danseres door het leven te gaan, moest ze van hem eindeloos danspasjes oefenen. Danseres werd ze uiteindelijk niet: Er lag een filmcarrière voor haar in het verschiet.

Doorbraak 

In 1939 brak ze door met de film Only angels have wings, die een groot commercieel succes werd. In de jaren 40 bereikte haar carrière een hoogtepunt dankzij haar rol als de roodharige Gilda in de gelijknamige, erotisch getinte film. Ook poseerde ze als pin-upgirl. Op 68-jarige leeftijd overleed ze, na een woelig leven vol alcoholproblemen en gestrande huwelijken.

Opmerkelijke liefdesrelatie

De meest opmerkelijke liefdesrelatie uit het leven van Rita Hayworth is die met Orson Welles. Ze was nog maar net een jaar gescheiden van haar eerste man toen ze trouwde met de filmregisseur, die als enorm arrogant bekendstond. Hayworth en Welles vertolkten in die tijd de hoofdrollen in de door Welles geregisseerde film The lady from Shanghai (1947). De opnamen verliepen chaotisch en betekenden zelfs het einde van het huwelijk. Ook de film mislukte jammerlijk. Dat ze na de scheiding verbitterd op die periode terugkeek, viel terug te lezen in het tijdschrift The red list: ’Ik kon dit genie niet langer aan.’

Reageren