Kijktip: Floortje Naar het Einde van de Wereld in Namibië

10 februari 2016 10:36 | kijktips | Door Televizier

© BNN

Floortje bezoekt in Namibië de Nederlandse natuurfilmer Lianne Steenkamp en haar Zuid-Afrikaanse echtgenoot Will die al tijden in hun auto wonen.

Vanishing Kings wordt, als de voortekenen niet bedriegen, een indrukwekkende natuurfilm. Centraal staan vijf mannelijke leeuwen, die hun kostje bij elkaar moeten zien te scharrelen in de woestijn van Namibië. De Nederlandse natuurfilmer Lianne Steenkamp en haar Zuid-Afrikaanse echtgenoot Will vertellen in Floortje Naar het Einde van de Wereld dat ze maar liefst anderhalf jaar overleven in het barre, Zuidwest-Afrikaanse landschap.

Primitief

Wekenlang zijn ze zo goed als onbereikbaar en de woestijn verlaten ze alleen om water, voedsel en brandstof in te slaan. Te lang wegblijven kan niet, want dan missen ze misschien essentiële gebeurtenissen in hun groep leeuwen. Presentatrice Floortje Dessing gaat bij hen op bezoek en draait mee in hun primitieve nomadenbestaan.

Spiesbokken

Ze komt ook te weten waarom de film de titel Vanishing kings krijgt. Het slaat op de zorgwekkende staat van de woestijnleeuwensoort. Er is weinig voedsel voorhanden in de dorre woestijn en het jachtgebied is daarom enorm. Verder kunnen hun prooidieren zich vaak prima verdedigen. Spiesbokken zijn bijvoorbeeld uitgerust met lange hoorns en een giraf kan een stevige trap uitdelen. Gelukkig hebben de vijf broers uit de documentaire een oude krijger als moeder, die hen de kneepjes van het jachtvak bijbrengt. Maar ook zij blijkt niet het eeuwige leven te hebben, en de broers staan er al snel helemaal alleen voor.

Meer over