Kijktip: Groots dierenrijk in Wild France

In Wild France is Frankrijk eens niet te zien als vakantieland, maar als dierenrijk. In deze eerste aflevering staat de lynx centraal.

Ruige bergen, dichte bossen en vruchtbare vlaktes: Frankrijk heeft voor veel dieren een ideaal leefklimaat. In de start van documentairereeks Wild France komt de lynx aan bod. Stéphane Regazzoni doet in de Jura onderzoek naar dit katachtige roofdier.

Wetten der natuur

Hij ontdekte in het voorjaar een nest met drie jongen en laat zien dat twee van hen de moeilijke eerste weken hebben overleefd. En dat is slecht nieuws voor een andere nieuwbakken moeder: een hinde houdt haar kalf goed in de gaten, want de grote moederlynx heeft twee monden te voeden.

Lynxen en eekhoorns

Haar jonkies spelen ondertussen samen als kittens. Ook is er aandacht voor de eekhoorn. Dit diertje zorgt voor de verspreiding van de eik. Hij begraaft eikels als wintervoorraad, vergeet waar ze liggen en zaait zo nieuwe bomen.

Franse kust

Tot slot ook nog beelden van de Franse kust. Dat gebied is niet alleen een geliefde vakantiebestemming; er leven ook veel dieren. Neem nu de zeekoet. Deze zeevogel voelt zich prima thuis tussen de ruige rotsen van Bretagne.

Eerste vlucht

Wild France heeft beelden van een mijlpaal voor een jonge zeekoet: het is tijd voor zijn eerste vlucht. En die is belangrijk, want deze vogel vliegt wel 6000 kilometer per jaar en leeft maandenlang op het water. Overleeft het dier zijn eerste sprong in het diepe?

 

Reageren