Kijktip | Help, Ons Kind Is Te Dik!

Maar liefst één op de acht kinderen in Nederland is te dik. Dat heeft grote gevolgen voor hun gezondheid. Nicolette van Dam en obesitascoach Marije van Asdonk begeleiden vier ouderparen en hun kinderen in het nieuwe RTL4-programma Help, ons kind is te dik!

Hoe ontstaat obesitas?

"Vaak is er sprake van verkeerde gedragspatronen die voor een ongezonde leefwijze zorgen. Het ontbijt overslaan, te veel frisdrank drinken en verkeerde voeding eten. Of denk aan met de auto naar school. Zoiets sluipt er langzaam in. Obesitas heb je niet in een jaartje. Daar gaat een lang proces aan vooraf."

Schuld van de ouders?

"Hun invloed is ontzettend groot en daar spelen wij op in. Ik werk met ze aan voeding, beweging, leefwijze en gedrag. We willen een knop omzetten voor een effect op lange termijn. We richten ons niet alleen op gewichtsvermindering, maar ook op gedragsverandering in leefwijze. Zij hebben een voorbeeldfunctie, dus daar begint het mee."

Hoe erg is het?

"Deze kinderen hebben forse obesitas en zijn tien, twintig of zelfs vijftig kilo te zwaar. Hun cholesterol is gigantisch hoog en sommigen zitten tegen diabetes type 2 aan. Ze zitten niet lekker in hun vel, worden vaak gepest op school, hebben een motorische achterstand omdat ze minder bewegen en komen in een vicieuze cirkel: ze voelen zich verdrietig en eten dat weg."

Is er hoop?

"Zeker. Deze kinderen zijn in de groei. Als je het gewicht kunt stabiliseren kan er behoorlijk wat ingehaald worden. Eigenlijk kun je heel eenvoudig al veel bereiken. Met regels en grenzen stellen bijvoorbeeld."

Goede timing zo vlak na de feestdagen …

"Het begin van het jaar is dé tijd van goede voornemens. Aan het programma is ook een website gekoppeld met tips en tools: www.onskindistedik.nl. Iedereen kan dus meedoen."

Reageren