Kijktip: Het eerste Correspondents Dinner

Premier Mark Rutte maakte grappen en cabaretier Dolf Jansen maakt grappen over Mark Rutte. Dat is het Correspondents Dinner.

De premier die een speech geeft en zich vervolgens op de hak laat nemen door een cabaretier. In de Verenigde Staten is het al 90 jaar elk jaar vaste prik, maar nu heeft ook Nederland een eigen Correspondents Dinner. De parlementaire pers komt samen in de Amsterdamse Beurs van Berlage voor een ludieke avond.

Lachsalvo

Minister-president Mark Rutte houdt eerst een uitgebreide speech, waarin hij pers, politiek maar vooral zichzelf niet spaart. Daarna betreedt cabaretier Dolf Jansen het podium om er nog een schepje bovenop te doen en de lachsalvo's in de zaal aan te wakkeren. Aanvankelijk zou Youp van 't Hek de komiek van dienst zijn, maar hij zegde af vanwege gezondheidsredenen. Initiatiefnemer Twan Huys noemt Jansen tegenover de NOS een 'juiste vervanger'.

Joviale lach

Of hij net zoveel humor heeft als zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama valt te bezien, maar dat Mark Rutte niet vies is van een dolletje is al lang geen geheim meer. Sinds zijn aantreden als premier in 2010 wist de VVD-politicus met gevatte opmerkingen meermalen de lachers op zijn hand te krijgen. Ruttes joviale lach groeide uit tot een van zijn handelsmerken en een wapen om op moeilijke momenten de angel uit een debat te halen. Niet iedereen is even gecharmeerd van deze houding. Tegenstanders verwijten hem regelmatig dat hij problemen weglacht om de discussie uit de weg te gaan.

Meer over:

Reageren