Kijktip: How Do They Do It - hoe koffers de wereld over gaan en meer

Nieuwe aflevering van de wetenschappelijke serie waarin Joep van Deudekom vraagstukken oplost: over koffers op Schiphol, bomen in Canada en tegeltjes in Sevilla.

'Hoe doen ze dat toch?' Met die vraag gaat Joep van Deudekom op pad in How Do They Do It. Vorig jaar kwamen er al veel onderwerpen aan bod, zoals hoe banden voor raceauto's worden gemaakt en waar balsamicoazijn vandaan komt. In deze eerste aflevering van een nieuw seizoen vraagt Joep zich af hoe het kan dat alle koffers op Schiphol op tijd op de juiste bestemming aankomen. Per jaar worden er 55 miljoen koffers ingecheckt op de luchthaven. Van Deudekom duikt in de verborgen wereld achter de incheckbalies en ontdekt een logistiek centrum met bakken, karretjes en dertig kilometer aan lopende band. Sommige koffers leggen in totaal tweeënhalve kilometer af voor ze bij het juiste vliegtuig aankomen, met snelheden tot wel veertig kilometer per uur.

Planken, tegels en aardewerk

In deze uitzending onderzoekt Joep van Deudekom naast de bagage-afhandeling op Schiphol nog meer. Hij leert hoe houthakkers in Canada grote cederbomen omgekapt krijgen. Deze bomen kunnen dertig meter hoog worden en zijn gewild om perfecte planken van te maken. Joep vraagt zich af: hoe maken ze er planken van? En hij leert hoe men in Sevilla de wereldberoemde handgemaakte Spaanse tegeltjes maakt. De Sevillaanse wijk Triana staat wereldwijd bekend om zijn tegel- en aardewerk. Al sinds de Romeinse tijd worden daar de zogeheten 'azulejos' gemaakt. En ook hierbij vraagt Joep zich af: hoe doen ze dat toch?

Meer over:

Reageren