Kijktip: Huizencrisis in Life Story

In de bijzondere BBC-natuurserie Life Story gaat het deze keer over het vinden en verdedigen van plekken om te wonen.

Natuurfilmer David Attenborough laat in Life Story zien dat dieren elkaar soms de tent uitvechten om het beste territorium te bemachtigen. Bij de Afrikaanse wilde hond gaat het er bijvoorbeeld ruig aan toe. De honden verdedigen hun territorium met hand en tand tegen een roedel brutale hyena’s.

Heremietkrab

De heremietkrab gedraagt zich vreedzamer; dit dier woont met zijn kwetsbare achterlijf in een schelp. Als hij groeit, wordt die een beetje krap en moet hij op zoek moet naar een grotere. Hierdoor ontstaat een grootscheepse woningruil, want zijn oude huis wordt vaak meteen ingepikt door een jonger dier. Na wat passen en meten heeft elke krab een nieuw huis op maat. (HH)

David Attenbourough

David Attenborough vertelt elke aflevering van Life Story weer een verhaal over dieren die obstakels in het leven overwinnen. Hij doet dit al een groot deel van zijn leven. 'De technologie en de kijkers zijn door de jaren heen een stuk veranderd', zegt Attenborough op een Catalaanse website. 'In de jaren 50 vonden mensen een wazig beeld van een stilstaande olifant al geweldig. Nu heeft de kijker een olifant geboren zien worden, zien paren en zien vechten. We moeten dus steeds verder gaan om de kijker geboeid te houden.'

Reageren