Kijktip: Jaap van Zweden: Een Hollandse Maestro Op Wereldtournee

28 januari 2016 14:00 | kijktips | Door Televizier

Dirigent Jaap van Zweden heeft een druk bestaan. Hij vliegt de hele wereld over en staat voor de bekendste orkesten ter wereld. Hoe dit leven eruit ziet is te zien in de 7-delige documentairereeks Een Hollandse Maestro Op Wereldtournee. 

Nu het programma Maestro weer op televisie is, kijken veel mensen wekelijks naar BN'ers die met het dirigeerstokje zwaaien. Eén bekende landgenoot doet dit al heel lang: Jaap van Zweden.

Hectisch bestaan 

Hoe zijn leven als topdirigent eruit ziet, is te zien in de 7-delige documentairereeks Een Hollandse Maestro Op Wereldtournee. Aan bod komt zijn hectische bestaan, waarin hij op een gewone werkdag even naar de VS of Hong Kong vliegt. Hij staat daar voor de bekendste orkesten ter wereld. Zo'n leven betekent automatisch ook dat hij veel offers moet brengen. Zijn familieleden, vrienden en collega's doen een boekje over hem open. Zijn vrouw Aaltje vertelt bijvoorbeeld over hun autistische zoon Benjamin en dat Van Zweden ieder vrij moment besteedde aan de bouw van een huis voor hem.

Chef-dirigent 

Jaap van Zweden begon in de jaren 70 als violist. Hij was jarenlang concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 1995 besloot hij de strijkstok te verruilen voor de baton. Op de bok ging het hem snel voor de wind. Hij is momenteel onder meer chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Zijn succes heeft echter ook een keerzijde: in 2001 werd hij voor korte tijd ontvoerd. Hij wist te ontkomen.

 

Meer over