Kijktip: Jagende dolfijnen in The Hunt

In de op een na laatste aflevering van The Hunt gaat het over dolfijnen, octopussen en zeeotters. Ze jagen allemaal aan de kust en dat gaat ze niet altijd even makkelijk af. 

Getijden, golven en wind: dieren in kustgebieden moeten rekening houden met steeds wisselende omstandigheden. In The Hunt is te zien dat dat ook geldt voor de roofdieren: jagers moeten op de juiste tijd op de juiste plaats zijn.

Dolfijnen 

Het programma heeft beelden van een groep tuimelaars. Deze dolfijnensoort is in het water veel beter op zijn plek dan aan land, maar waagt zich voor een lekker maaltje toch op een met scherpe oesters bezaaid strand. Iets vergelijkbaars geldt ook voor octopussen: deze dieren blijven meestal in hun poeltjes, maar er is ook een soort die voor een lekker krabbetje wel bereid is een korte strandwandeling te maken. Ten slotte zijn er nog beelden van de kleine zeeotter, die zich drijvende houdt in de beukende golven bij Kaap Hoorn.

Zeeotters 

Dat is bijzonder, want de dieren zijn zeer zeldzaam. Vroeger waren ze langs bijna de gehele Peruaanse en Chileense kust te bewonderen, maar pelsjagers zorgden ervoor dat deze guitige zeebewoners bijna zijn uitgestorven. Rond Kaap Hoorn zwemmen er nog een paar rond. Vaak zijn ze alleen, want de mannetjes en de vrouwtjes ontmoeten elkaar alleen als het hoogzomer is om te paren. In de herfst worden de jonge ottertjes geboren. De dieren leven van garnalen, weekdieren en als ze een visje te pakken kunnen krijgen, werken ze die ook met plezier naar binnen. Kleine zeeotters wegen ongeveer 4 kilo.

Ondanks dat hieronder staat dat het op de BBC wordt uitgezonden is het op NPO 1 om 20.30 uur.

Meer over:

Reageren