Kijktip | Maandag | Valkyrie

2 Mei 2011 08:40 | kijktips | Door Televizier

Het waargebeurde verhaal van Valkyrie, met Carice van Houten in een piepkleine rol als de vrouw van Tom Cruises personage, is een spannend hoofdstuk in de Tweede Wereldoorlog.

Het is 1944. Er komt steeds meer weerstand tegen de Jodenvervolging en de slepende oorlog in het oosten, die de Duitsers heel veel levens kost. Ook binnen de Wehrmacht is kritiek op Hitler. Kolonel von Stauffenberg beraamt met een aantal hoge officieren een aanslag op de Führer in diens eigen hoofdkwartier.

Wagner
Codewoord: Walküre, in het Engels Valkyrie. In de Noorse mythologie zijn Walküren godinnen die de grootste gevallen helden naar het Walhalla begeleiden. Richard Wagner, Hitlers favoriete componist, schrijft er tussen 1850 en 1870 een grootse opera van ruim vier uur over. De pompeuze aanpak van Wagner en zijn gebruik van mythologie spreekt Hitler aan; Wagners antisemitische denkbeelden laten hem ook niet onberoerd.

Vuurpeloton
Alsof Hitlers bewondering voor Wagner hem beschermt, mislukt de aanslag op het nippertje. De samenzweerders vinden de dood. Niet glorieus op het slagveld, maar door een vuurpeloton.

Meer over