Kijktip: Morele dilemma's in De Levenseindekliniek

15 februari 2016 15:23 | kijktips | Door Televizier

Het is de Week van de Euthanasie en daar speelt de NTR op in met de documentaire De Levenseindekliniek. De makers spraken hiervoor met patiënten, hun dierbaren en medewerkers van de kliniek.

Jaarlijks krijgt De Levenseindekliniek zo'n 1200 euthanasieverzoeken van mensen die op een zachte manier uit het leven willen stappen. De NTR zendt in deze Week van de Euthanasie een documentaire over de kliniek uit. De makers volgden patiënten en hun dierbaren en medewerkers van de kliniek anderhalf jaar lang.

Morele dilemma's 

Werknemers vertellen erin over de morele dilemma's waarmee ze te maken krijgen als ze een verzoek afwijzen of toekennen. Van de 1200 verzoeken worden er namelijk maar 350 ingewilligd. Het moeilijkst blijken mensen met dementie of mensen die zonder medisch dossier vinden dat het genoeg is. Na de documentaire praat journalist Coen Verbraak, bekend van het interviewprogramma Kijken in de ziel, met drie betrokkenen over deze moeilijke keuzes.

Intiem 

Regisseurs Marcel Ouddeken en Hans Kema wisten in de documentaire de camera's bij gesprekken met artsen, bij de patiënten thuis en bij hun dierbaren te krijgen. Hun werk volgt op een actuele ontwikkeling: de normen voor euthanasie bij ernstig dementerenden zijn verruimd.

Bekijk hier de uitzending terug. 

 

Meer over