Kijktip: Nederland Kiest: het referendum

5 april 2016 10:15 | kijktips | Door Televizier

© NOS - Stefan Heijdendael

Nederland mag morgen naar de stembus om 'ja' of 'nee' te zeggen tegen een associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Nederland Kiest doet een poging om duidelijkheid te scheppen. 

Er is namelijk nogal wat verwarring over waar de kiezers nu precies over stemmen. Betekent een 'ja' bijvoorbeeld dat Oekraïne richting EU-lidmaatschap gaat? Of dat de Nederlandse overheid (meer) geld gaat overmaken naar het Oost-Europese land?

Rob en Dionne

Rob Trip en Dionne Stax ontvangen in de studio de fractievoorzitters van de zes grootste politieke partijen en voor- en tegenstanders van het verdrag. Uit het nee-kamp columnist Joshua Livestro en publicist Thierry Baudet en uit het ja-kamp de van oorsprong Oekraïense actrice en presentatrice Victoria Koblenko.

GeenStijl

Het initiatief komt mede uit de koker van GeenStijl. Het weblog meent dat in belangrijke beslissingen van hogerhand de stem van het volk gehoord moet worden. Het verzamelde al de benodigde handtekeningen voor de organisatie van het referendum maar er zijn nog enkele haken en ogen. Zo is er veel te doen om het aantal stembureaus. Dat is in veel gemeenten lager dan bij reguliere verkiezingen. Verstandig financieel beleid, vinden de gemeentes. Sabotage, vinden de voorstanders van het referendum, die vrezen dat de opkomst daardoor lager zou kunnen zijn dan de 30 procent die nodig is voor een geldige volksstemming.

Meer over