Kijktip: Olympische Spelen: Openingsceremonie

Vlaggende sporters, speechende bobo’s en veel spektakel. Rond het Nederlandse middaguur begint in Pyeongchang de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen. De NOS doet rechtstreeks verslag van het gebeuren. Wie het olympisch vuur mag ontsteken is een goedbewaard geheim.

Jan Smeekens

Sprinter Jan Smeekens is de vlaggendrager voor Nederland. Ook is duidelijk wie de Spelen officieel zal openen. Traditiegetrouw is dat het staatshoofd van het organiserende land, in dit geval de Zuid-Koreaanse leider Moon Jae-in. Toeschouwers en atleten die de ceremonie bijwonen moeten zich warm aankleden. Het organisatiecomité verwacht de koudste Winterspelen dertig jaar. Het stadion heeft geen dak, waardoor de gevoelstemperatuur kan dalen tot -14 graden.

Rusland

De landen komen in alfabetische volgorde het Pyeongchang Olympic Stadium binnengewandeld. Let op, dit is wel die in de taal van het gastland. Uitzonderingen zijn de delegaties van Griekenland en het organiserende land. De Grieken mogen als eerste naar binnen, de thuisploeg als laatste. Rusland ontbreekt op de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Het land werd is door het Internationaal Olympisch Comité uitgesloten van deelname naar aanleiding van het grote dopingschandaal rond de Spelen van 2014 in Sotsji. Russische sporters die kunnen aantonen een 'schoon' verleden te hebben, mogen meedoen onder neutrale vlag.

Meer over:

Reageren