Kijktip: Onder De Radar: Speciale Eenheden in Actie tegen terreur

13 april 2016 15:02 | kijktips | Door Televizier

© KRO-NCRV

In de eerste aflevering volgt Jessica Villerius politie en defensie in hun strijd tegen terreur. Ze gaat mee met een interventieteam tijdens tientallen invallen.

Documentairemaker Jessica Villerius bereidde zich een jaar voor op haar nieuwe 6-delige serie Onder De Radar: Speciale Eenheden in Actie.

Aanslagen in Parijs

Hierin volgt ze de arrestatieteams en antiterreurteams van politie en defensie die samen de DSI (Dienst Speciale Interventies) vormen. Villerius had in haar voorbereiding nooit kunnen bedenken dat haar eerste opnamen, die voor november stonden gepland, op de maandag na de aanslagen in Parijs zouden zijn.

Terreurdreiging

'Dat was bijzonder, want alles en iedereen stond op scherp', vertelt ze. 'Ik was vooral heel dankbaar dat de opnamen niet werden gecanceld en dat ik mocht laten zien hoe Nederland zich steeds weer aanpast aan de veranderende terreurdreiging.' Voor de opnames liep Villerius maandenlang dag en nacht mee met de eenheid.

Nauwe samenwerking

In Nederland werken politie en defensie nauw samen in de aanpak van grof geweld en terreur. Nergens anders ter wereld wordt terreur op deze gezamenlijke wijze bestreden. Villerius kreeg exclusieve toegang tot de eenheid. Ze filmde tientallen invallen tijdens verschillende gebeurtenissen waardoor duidelijk wordt hoe veelzijdig het team is.

Uniek kijkje achter de schermen

Niet eerder kreeg een Nederlandse filmmaker toestemming om langere tijd met de DSI mee te kijken. Waarom nu wel? 'Wij willen graag laten zien hoe eenheden van de Dienst Speciale Interventies een bijdrage leveren aan de veiligheid in Nederland', legt het hoofd van de dienst uit.

 

Meer over