Kijktip | Operatie live: Open Hartoperatie

In Nederland horen jaarlijks zo'n 18.000 mensen dat ze een open hartoperatie moeten ondergaan. Woensdag is zo'n operatie live op TV. Het doel van deze bijzondere uitzending is uitleg geven over de risico's van hart- en vaatziekten en wat mensen kunnen doen om ze te voorkomen.

Het is tevens een unieke kans om een open hartoperatie live mee te maken. Charles Groenhuijsen geeft samen met het medisch team uitleg over de operatie en informatie over het voorkomen van hartklachten.

Uniek
Nog nooit vertoond op de Nederlandse televisie: Omroep MAX brengt vanuit het st. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein rechtstreeks een openhartoperatie in de huiskamer. Gelukkig is de kijker door realityseries als Ingang oost, Afslag UMC en Trauma centrum al wat gewend op het gebied van gapende wonden. Veel flauwvallers zal de ingreep dus niet opleveren.

Bij een openhartoperatie zaagt de chirurg het borstbeen door en drukt de ribben opzij om overal goed bij te kunnen. In dit geval krijgt de patiƫnt een nieuwe hartklep en een dubbele bypass. Daarbij brengt de specialist met behulp van een bloedvat uit het been of de borstkas van de zieke een omleiding aan rond de vernauwde kransslagaders.

Met presentator
Charles Groenhuijsen presenteert het schouwspel. In de ziekenhuisstudio zit hij aan tafel met deskundigen, onder wie een cardioloog en een chirurg die vertelt wat er precies gebeurt in de operatiekamer. Kijkers kunnen via Twitter en email vragen stellen.

Reageren