Kijktip: Opsporing Verzocht

26 mei 2015 16:10 | kijktips | Door Televizier

De hulp van kijkers blijft enom belangrijk bij het oplossen van misdrijven. En dus blijft Opsporing Verzocht met Anniko van Santen lekker doorgaan.

Na een korte pauze begint Opsporing Verzocht weer aan een nieuw seizoen. De eerste uitzending was in 1975, met Jaap van Meekren als presen­tator. Veertig jaar later is Anniko van Santen het vertrouwde gezicht achter de desk.

76 zaken

Is het na al die tijd nog steeds nuttig om misdrijven in beeld te brengen? „Jazeker”, zegt woordvoerder Lian Berenpas van de Politie Eenheid Rotterdam. „In 2013 hebben we 76 zaken aan bod laten komen in het programma. Dat leverde in meer dan de helft van de gevallen een bijdrage op aan het oplossen van het misdrijf. Het gaat dan voornamelijk om het vinden van verdachten, maar ook van getuigen. Daarbij kun je denken aan een vrouw die langs een misdrijf fietste en wellicht zaken kan ophelderen.”

Geen geweld

Berenpas geeft een concreet voorbeeld van het succes van Opsporing Verzocht: „Onlangs waren er beelden van een man en vrouw die een winkel hadden overvallen. Een kijker meende hen te herkennen en een dag na de uitzending konden ze in de boeien worden geslagen.” Er wordt zorgvuldig afgewogen wat in beeld wordt gebracht. „Excessief geweld laten we bijvoorbeeld niet zien. Uit respect voor het slachtoffer en om eventuele hetzes te voor­komen.” Opsporing Verzocht wordt overigens goed bekeken in gevangenissen. Berenpas grinnikt. „Misschien vinden ze het leuk om bekenden te zien.”

20.30 uur, NPO 1

Meer over