Kijktip: Oranje oefent tegen Amerika

Oranje oefent in Amsterdam tegen het Amerikaanse elftal, volgende week volgt een kwalificatiewedstrijd voor het EK 2016 in Frankrijk.

Het Nederlands elftal speelt over precies een week de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Letland. In aanloop naar dat sleutelduel oefent Oranje in de Amsterdam ArenA tegen Amerika. Voor bondscoach Guus Hiddink een uitgelezen mogelijkheid om vervangers voor Arjen Robben te testen; Oranjes beste speler staat met een kuitblessure langs de kant en zal er ook in Letland niet bij zijn.

Derde in de poule

Dat Hiddink de duels met de VS en Letland ­serieus neemt, blijkt wel uit de voorbereiding. Bijna twee weken geleden heeft hij de eerste spelers al bijeen geroepen in Hoenderloo. Er staat dan ook heel wat op het spel; Oranje staat derde in de poule en moet minimaal één plek stijgen om een EK-ticket te veroveren.

3x winst tegen VS

De wedstrijd tegen de Verenigde Staten is een mooie graadmeter voor het Nederlands elftal. Onder leiding van de Duitse trainer Jürgen Klinsmann voetballen de Amerikanen goed en zijn er de afgelopen maanden prima resultaten geboekt.

Voetbalcultuur

Uiteraard is de voetbalcultuur in het land niet te vergelijken met die in Europa, maar toch doet het team van de VS internationaal gezien uitstekend mee. Op het WK van 2014 overleefde het elftal de groepsfase. Pas na verlenging tegen België viel het doek. Van Nederland wonnen de Amerikanen nog nooit; Oranje won alle drie de onderlinge ontmoetingen

20.25 uur, SBS 6

Reageren