Kijktip | Paranormale kinderen

Ze heeft al heel wat over zich heen gekregen. Liesbeth van Dijk interviewt in haar programma, Paranormale Kinderen, kinderen die 'dingen zien of horen'. Critici zeggen dat Liesbeth kinderen waanideeën aanpraat.

'Ethisch onverantwoord', 'kwalijk', 'sensatiegericht' en 'de morele grens overschrijdend': de kritieken op Paranormale kinderen op SBS 6 zijn niet van de lucht. Paragnoste Liesbeth van Dijk bijt van zich af.

Snapt u de kritiek?

"Ik begrijp dat mensen kritiek hebben, maar die is vaak ongefundeerd en ongegrond. Ik wil kinderen niet exploiteren, maar
ze helpen, ze serieus nemen. Zonder trucjes. Zij zijn oprecht, zuiver en puur. Door hun bijzondere gaven of talenten zijn ze vaak in een isolement geraakt. Ze snappen soms niet wat hen overkomt en ouders weten ook niet wat ze ermee aan moeten. Wij bieden een helpende hand en met succes, want inmiddels zijn alle zestien kinderen dolgelukkig. Daar gaat het mij om."

Hulp die jij als kind ook graag gehad zou hebben?

"Als kind ben ik van psycholoog naar psycholoog gesleept om erachter te komen wat er 'mis' was met mij. Op een ecg was te zien dat er iets met mijn hersenactiviteit aan de hand was, maar wat precies? er werd niet naar me geluisterd en ik werd vaak voor leugenaar uitgemaakt. Ik was diepongelukkig."

Hebben de kinderen jou verrast?

"Zeker. Ik wist niet dat zij zo ontzettend sterk waren. Veel kinderen hebben een gave die door anderen afgedaan wordt als onzin of fantasie, alsof ze gek zijn. Ik heb deze kinderen vooral geleerd dat ze niet moeten twijfelen aan hun waarnemingen en dat ze die ook niet hoeven te bewijzen. Alleen de erkenning zorgde vaak al voor opluchting."

Hoe integer is uw programma?

"Het is geen paranormaal circus, maar een documentaireachtig
programma. We werken met steengoede professionals: een kinderpsycholoog, een pedagoog, een onderwijskundige en een kinder- en jeugdtherapeut. Zelf voel ik me een 'parananny'."

Is SBS de juiste plek voor dit programma?

"Persoonlijk denk ik dat het beter had gepast bij de publieke omroep, maar daar was geen plek tot 2012. en ik wilde dit programma graag nu meteen maken, omdat de kinderen snel geholpen moeten worden."

Reageren