Kijktip: Prinsjesdag 2015

Prinsjesdag staat bol van tradities. Maar uiteindelijk gaat het vooral om de troonrede, die koning Willem-Alexander om 13.15 uur uitspreekt in de Staten-Generaal.

Hierin maakt het kabinet een deel van de plannen bekend voor komend jaar. Later in de middag overhandigt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de miljoenennota aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Alles is rechtstreeks te volgen bij de NOS en 's avonds is er een samenvatting. Dit jaar verdient vooral de rijtoer door Den Haag in de Gouden Koets extra aandacht. Het is voorlopig namelijk de laatste keer dat het vergulde rijtuig beschikbaar is. De komende vier jaar is de koets in onderhoud en toert de koning rond in de Glazen Koets.

Balkonscène

Na de rijtoer en de troonrede volgt traditiegetrouw de balkonscène op paleis Noordeinde. Uiteraard met koning Willem-Alexander en koningin Máxima, maar vermoedelijk zonder hun drie dochters. De afgelopen twee jaar ontbraken de prinsesjes al bij dit moment. Niet verwonderlijk, want het is immers een gewone schooldag.

Algemene beschouwingen

Wanneer het koninklijke deel van Prinsjesdag achter de rug is, verlegt de aandacht zich naar de politieke arena. Nu houden de fractievoorzitters het bij een korte reactie op de plannen van het kabinet voor 2016. Een dag later gaan ze de vergaderzaal in voor de Algemene Beschouwingen.

Reageren