Kijktip: Samenleven met vluchtelingen in Praat Nederlands Met Me

In Praat Nederlands Met Me leven vier Nederlandse gezinnen en vier vluchtelingen een tijdje samen om te zien hoe lastig het is om in te burgeren. 

Onbekend maakt onbemind, zo luidt het cliché. Met deze oude volkswijsheid in gedachten zendt de Vara een tweeluik over inburgering uit. Praat Nederlands Met Me is een humoristisch programma waarin vier immigranten en vier Nederlandse gezinnen tweemaal een week met elkaar samenleven. Doel van het programma is om de kijker duidelijk te maken dat het moeilijk is om je aan te passen aan de normen en waarden van een vreemd land.

Ahmad en Marc

In deel 1 gaat de Syrische asielzoeker Ahmad bijvoorbeeld een week lang logeren bij de Haagse Marc, die er nogal uitgesproken ideeën over immigratie op nahoudt. De Chinese Aben vertrekt naar het platteland en komt terecht op een boerderij. Volgende week zijn de rollen omgedraaid en gaan de Nederlanders op bezoek bij hun gasten.

Cultuurbarrière

Praat Nederlands Met Me doet denken aan succesvolle programma's als Puberruil XL en Jouw Vrouw, Mijn Vrouw. Daarin is al te zien dat het voor veel mensen lastig is om je aan te passen aan de regels en gewoontes die in een ander huishouden gelden. En dan spreken de ruilpartners in dat geval nog dezelfde taal. In dit geval moeten de deelnemers een taal- en cultuurbarrière slechten. Dat is weliswaar lastig, weet de omroep, maar het persbericht van het programma stemt hoopvol: 'Deze mensen hebben vrijwel geen enkel middel om met elkaar te communiceren, maar leren elkaar steeds beter begrijpen.'

 

Meer over:

Reageren