Kijktip: Satudarah - One Blood

Regisseur Joost van der Valk kreeg exclusieve toegang tot motorclub Satudarah. Dat leverde een mooie en intense documentaire op.

Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die veelvuldig in het nieuws is wegens vermeende criminele activiteiten. Hun mysterieuze wereld vol broederschap en spiritualiteit wordt in 2Doc: Satudarah One Blood door de met een Emmy Award bekroonde regisseur Joost van der Valk in beeld gebracht. Hij kreeg namelijk exclusieve toegang bij de zwart-gele motorduivels.

Satudarah

De documentaire laat zien hoe de nieuwe generatie leiders van de club - Angelo, Olla, Mima en Bota - Satudarah binnen enkele jaren ombouwden van een onbekende motorclub tot een internationaal gevestigde naam. De sterke groei gaat gepaard met grote problemen. Bij de uitbreiding in Duitsland breekt er een verbeten strijd uit, en volgt er verraad, wat resulteert in een verbod van de club bij de oosterburen.

Hells Angels

Een verbod op motorclubs is in Nederland nooit van de grond gekomen, maar deze optie wordt nog steeds overwogen. Dat de burgemeester van Kerkrade na de sluiting van het clubhuis van de Hells Angels 24 uur per dag wordt beveiligd, geeft wel aan hoe explosief de situatie is. Onlangs vond er in Zuid-Nederland nog een grootscheepse politieactie plaats tegen motorclub Bandidos.

Bandidos

NOS-misdaadredacteur Robert Bas legt uit waarom de clubs zo op scherp staan: „De Hells Angels hadden de macht, maar dat is een paar jaar geleden veranderd, toen bleek dat Satudarah banden had met Bandidos; de grote rivaal van de Hells Angels.”

 

Reageren