Kijktip: Start De laatste Downer

16 maart 2016 13:23 | kijktips | Door Televizier

© Ruben Timman/EO

Twee verslaggevers met Down onderzoeken of zij nog wel een toekomst voor zichzelf zien in ons land. Centraal staat de gevoelige discussie over NIPT-testen. 

Een Deense krant kopte onlangs dat in dat land de laatste Deense downer (iemand met het Syndroom van Down) waarschijnlijk binnenkort wordt geboren. Door medische vooruitgang kunnen zwangere vrouwen daar steeds eerder, beter en veiliger voorspellen of hun kindje Down heeft.

NIPT

Sinds kort kunnen vrouwen ook in Nederland een NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) doen, waarbij artsen kijken of een ongeboren kind kans heeft op het syndroom. Sjoerd Fleur en Eveline Kamperman hebben zelf het syndroom en gaan in de 4-delige documentaireserie De Laatste Downer op onderzoek uit. Samen met presentator Jos de Jager bekijken ze hun toekomst. Eveline merkt in deze eerste aflevering hoe gevoelig het ligt wanneer zij als downer meer over deze NIPT-tests wil weten.

Populair op tv 

Hoewel het programma suggereert dat het wel eens afgelopen kan zijn met de geboorte van Downers in de nabije toekomst, lijken Downers op tv populairder dan ooit, getuige de vele uitzendingen rond dit onderwerp. Zo waren onder andere Upside down van de EO te zien, verscheen op RTL Johnny de Mol met SynDROOM en presenteerde eerst Barry Atsma en later Chris Zegers Down for dummies op BNN.

Meer over