Kijktip: Start nieuw seizoen Mijn Leven in Puin

2 Maart 2016 13:31 | kijktips | Door Televizier

In het nieuwe seizoen Mijn leven in Puin komt als eerste de 59-jarige Pia aan bod. Pia heeft verzamelwoede en een team van experts staat klaar om haar te helpen.

In haar huis herbergt ze voorraadkasten vol eten en bergen met kleding. Al die spullen geven haar een veilig gevoel. Inmiddels heeft ze zoveel verzameld, dat haar spullen letterlijk een barrière vormen tussen haar en de buitenwereld. Pia sprokkelt zoveel bij elkaar dat sommige ruimtes simpelweg onbegaanbaar zijn.

Situatie onhoudbaar 

Voor dochter Francis werd de situatie onhoudbaar. Het maakt dat ze al op zestienjarige leeftijd uit huis gaat. Inmiddels is Francis negentien en schakelt ze de hulp van Lieke van Lexmond en haar team in. Ze ziet hoe haar moeder achteruitgaat en haar verzamelstoornis steeds ernstiger vormen aanneemt. Tegelijkertijd vreest Pia reacties van de buitenwereld.

Verzamelwoede 

De experts van Mijn Leven in Puin laten zien dat verzamelwoede een allesbehalve simpele aandoening is. Vaak ligt er een veel dieper liggend probleem aan ten grondslag. Psychologe en hoarding-expert Jory Schoondermark en ontruiminigs-expert Henk Plenter helpen samen met Lieke mensen van zo'n verzamelstoornis af te helpen. Het doel is om een langetermijnoplossing te vinden. Ook na de opnames houdt een team van deskundigen contact met de verzamelaar om er zeker van te zijn dat er alles aan wordt gedaan om een blijvende oplossing te geven. Want dat dat hard nodig is, blijkt wel uit de noodkreten van hun naasten.

 

Meer over