Kijktip: Start Ondersteboven - Nederland in de Jaren 60

Kees van Kooten neemt de kijkers in de achtdelige-reeks Ondersteboven Nederland in de Jaren 60 mee terug in de tijd. Elke week belicht hij een sixties-onderwerp. 

Het was het decennium van toenemende welvaart, de flowerpower en het jongerenverzet: de jaren 60. Kees van Kooten, in die tijd twintiger, weet het nog goed. In Ondersteboven Nederland in de Jaren 60 belicht hij de komende acht weken telkens een ander belangrijk onderwerp uit die tijd.

Technische snufjes 

Te beginnen met de opkomst van allerlei technische snufjes. Na de wederopbouw in de jaren 50 betekende het nieuwe decennium een toename van de welvaart. De lonen stegen en daar konden veel mensen van alles voor kopen: kleurentelevisies, snelkookpannen en andere huishoudelijke apparaten. Phillips voer er wel bij en werd een internationaal bedrijf. De toenemende welvaart zorgde echter ook voor een tegengeluid: er was angst voor milieuvervuiling. Midas Dekkers was een van de actievoerders.

Studentenprotest 

Deze eerste aflevering van Ondersteboven - Nederland in de Jaren 60 zet de toon voor de rest van de reeks. Want er werd nogal wat actie gevoerd. De komende weken komen protesterende studenten voorbij, die hun hogeschool bezetten. Jongeren lieten net als hun pophelden van The Beatles hun haren groeien, tot afgrijzen van hun ouders. De Nederlander in het algemeen kwam meer voor zichzelf op: vrouwen gingen aan de pil en ministers moesten zich vaker dan ooit verantwoorden naar het volk. Meer beelden zijn te zien op de website jarenzestig.nl en in het boek Ondersteboven, die tegelijk met het programma worden gelanceerd.

Deze aflevering is zaterdag 19 maart om 20.30 uur te zien op NPO 2. 


Meer over:

Reageren