Kijktip: Studio Sport: NK allround en sprint

Het gecombineerde NK allround & sprint is waarschijnlijk niet het meest aansprekende schaatstoernooi. Toch valt er dit weekend in Heerenveen meer te verdienen dan alleen de nationale titels.

Zo krijgen de twee beste sprinters in het eindklassement een startbewijs voor het WK, dat eind februari in Seoul wordt verreden. Michel Mulder is een van de schaatsers die daar graag aan de start verschijnt. De regerend olympisch kampioen op de 500 meter beleeft een teleurstellend seizoen.

WK Sprint

Hij wist zich niet te plaatsen voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden en ook de WK afstanden gaan aan zijn neus voorbij. Deelname aan het WK sprint kan zijn seizoen nog een beetje kleur geven. Een Mulder in goeden doen hoort daar zeker thuis, maar bekrachtigt hij dat dit weekend in Thialf?

Sven Kramer

Voor de allrounders lonkt dit weekend alleen de nationale titel. In tegenstelling tot hun sprintende collega's kunnen zij geen deelnamebewijs voor het WK (begin maart in Berlijn) afdwingen. De beste Nederlander in het eindklassement van het onlangs verreden EK heeft zich reeds geplaatst voor de mondiale titelstrijd. De overige startbewijzen zijn volgende week bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger te verdienen. Het zou dus zomaar kunnen dat de beste allrounders van Nederland, Sven Kramer en Jan Blokhuijsen bijvoorbeeld, het NK links laten liggen. Of is hun eergevoel en plichtsbesef groot genoeg?

Reageren