Kijktip: Studio sport: Tour de France - De 2de etappe

De tweede en laatste rit op Nederlandse bodem voert het peloton van Utrecht naar het eiland dat onderdeel is van de Deltawerken: Neeltje Jans.

De klassementsrenners moeten al meteen bij de les zijn, want dit is een typische waaieretappe waarbij de wind het peloton in stukken uiteen kan slaan. Dit is de eerste kans op ritwinst voor rappe mannen als André Greipel, Alexander Kristoff en Mark Cavendish.

25 touretappes

Cavendish heeft al heel wat etappezeges in de Tour achter zijn naam staan - 25 om precies te zijn. Toen de ronde vorig jaar Groot-Brittannië aandeed, hoopte de snelle man van het eiland Man op een topprestatie. Niet alleen kon hij op vertrouwde bodem winnen, hij had ook alle kans om in de rit met vlakke aankomst de gele trui te pakken. Het liep helaas voor hem allemaal anders. De topfavoriet kwam ten val, liep een ernstige schouderblessure op en moest opgeven.

Topfavoriet

Dit jaar heeft Cav zijn voorbereiding afgestemd op de Tour. Hij rijdt hoofdzakelijk kleine rondes met veel vlakke aankomsten. Met succes: hij pakte in de Ronde van Dubai twee, in de Ronde van Turkije drie en in de Ronde van Californië maar liefst vier etappezeges. Als hij zichzelf niet nogmaals in de openingsetappe tegen het asfalt smakt, geldt 'de man van Man' als topfavoriet op het werkeiland Neeltje Jans. Eerder dit jaar keek hij in de Guardian al tevreden terug op het voorseizoen: 'Ik ben druk bezig mijn Tourvorm te ontwikkelen. Met onze aankomststrategie gaat het ook steeds beter. Het ziet er goed uit.'

Reageren