Kijktip | Uit De Kast

Vorig jaar mei was alvast een voorproefje van het KRO-progamma Uit de kast te zien De toen 23-jarige Odin werd destijds gevolgd tijdens zijn coming-out. Vanavond start de eigenlijke serie van vijf afleveringen. Arie Boomsma vertelt.

Hoe is het nu met Odin?
"Heel erg goed. Na het afronden van de serie hadden we een gezamenlijke borrel, waarbij Odin ook uitgenodigd was. Hoe hij daar rondliep, was een enorm verschil met een paar maanden geleden. Die toch wat onzekere Odin van toen is nu een jongen vol zelfvertrouwen geworden. Door zijn coming-out is er zichtbaar een last van zijn schouders gevallen. Voor veel mensen die we in deze nieuwe serie zien, was Odin ook een voorbeeld."

Waarom zat er zoveel tijd tussen de kick-off en deze serie?
"Eigenlijk zouden we in november starten, maar dan stonden we tegenover ons eigen Boer zoekt vrouw geprogrammeerd. Niet handig. En we hadden ook wel tijd nodig om deze serie te maken natuurlijk."

Waren er veel aanmeldingen?
"Veel mensen die zich aanmeldden, waren deels al uit de kast. Het was flink zoeken naar echt geschikte kandidaten. Het gaat om het meest intieme en levensveranderende moment in een leven. Onze 'hoofdpersonen' voelen zich ook verantwoordelijk. Misschien zelfs wel een beetje ambassadeurs."

Waarom moeten we gaan kijken?
"Het is een erg mooie serie. Anno 2011 is het nog steeds moeilijk om over je geaardheid te praten, ook in liberale milieus. Jongeren hikken tegen hun coming-out aan. Het programma geeft een gezicht aan homoseksualiteit. Belangrijk, omdat er nog steeds met dedain over gesproken wordt."

Wat zien we vanavond?
"Theo komt uit een boerengezin uit Limburg en heeft niemand verteld dat hij homo is. Hij wil het niet zijn en worstelt met zijn gevoelens. Inmiddels heeft Theo zijn homoseksualiteit zelf geaccepteerd, maar is hij bang voor de reactie van zijn omgeving. Het proces van vertellen is ontzettend moeilijk voor Theo, maar gedurende de aflevering zie je toch dat het van hem afvalt. Erg mooi."

Reageren