Kijktip: Uit Het Leven Van

Voor het zesde opeenvolgende jaar haalt Herman van der Zandt herinneringen op aan personen die in het afgelopen jaar zijn overleden.

Oud-nieuwslezer en kersvers sportpresentator Herman van der Zandt haalt ook dit jaar in Uit Het Leven Van herinneringen op aan mensen die in 2015 zijn overleden. Hij laat geen complete levensbeschrijvingen van de gestorvenen langskomen, maar heeft het juist over datgene wat ze na hun dood achterlieten.

Joost Zwagerman

En dat was soms veel, zoals bij schrijver Joost Zwagerman, die een indrukwekkend oeuvre nalaat. Hij maakte in september een einde aan zijn leven en schokte daarmee heel Nederland. Ook Albert West stierf in 2015. Hij kwam in juni op 65-jarige leeftijd om bij een botsing met een wielrenster. Er vond een indrukwekkende afscheidsdienst plaats in de Sint Jan in Den Bosch. Actrice Ellen Vogel overleed in augustus op 93-jarige leeftijd, na een carrière van tientallen jaren.

René Gude

Misschien minder bekend, maar evengoed iemand die een grote leegte achter liet, is filosoof René Gude. Als Denkers des Vaderlands schoof hij regelmatig aan in De wereld draait door om te praten over de maatschappij. Al toen hij die aanstelling kreeg, wist hij dat hij ziek was. Gude sprak daar ook over. Bang voor de dood was hij niet, al vond hij het zijn lot wel onrechtvaardig. 'Je moet eerst in het leven streven om het leuk te vinden, en op het moment dat je te horen krijgt dat je doodgaat, moet je weer oefenen om daar afstand van te doen', zei hij in DWDD. Gude overleed in maart op 58-jarige leeftijd.

Reageren