Kijktip: Uri Geller over MindMasters Live

Na bloemstylisten, popzangers en K3 stort SBS 6 zich op een wedstrijd voor mindmasters. Zestien getalenteerde mentalisten en illusionisten nemen het wekelijks tegen elkaar op.

MindMasters Live moet een kijkcijferkanon van jewelste worden voor SBS 6. De afvalwedstrijd werkt als volgt: Uri Geller, bekend om het buigen van lepels, en de Italiaanse mentalist Walter Rolfo nemen beiden acht ‘mindmasters’ onder hun hoede. Deze men­talisten en illusionisten laten ­tijdens de wekelijkse live-shows zien wat ze kunnen. De act die de minste punten krijgt van de kijkers en van de wisselende ‘Raad van 10’ - die kan bestaan uit goede bekenden als boer Geert uit Boer Zoekt Vrouw, Sabia ­Engizek, Peter R. de Vries en ex-­politicus Frits ­Huffnagel - moet naar huis. De uiteindelijke winnaar mag zich de ‘beste mentalist van het jaar’ noemen.   

‘Beste show ooit’

Magie en mentalisme is in; met deze ingrediënten zou SBS 6 zomaar een hit in handen ­kunnen hebben. Voor Uri Geller (68), is de vraag of ­MindMasters live een succes wordt helemaal geen vraag. De Israëliër weet het zeker. „Absoluut. MindMasters heeft namelijk alles: enter­tainment voor het hele gezin, ­spanning, mysterie, spektakel, en het is ook nog eens live. Het risico bestaat dus dat er van alles mis gaat. Natuurlijk wil iedereen kijken, dit wordt de beste show die Nederland ooit heeft gezien.”  

Nederlandse mentalisten

Het is de tweede Nederlandse show -na De nieuwe Uri Geller- die Geller naar Nederland brengt. En dat is geen toeval; Geller geeft hoog op over Nederlandse mentalisten. „Die zijn geweldig! En dat meen ik. Ik reis al 50 jaar de wereld rond en heb duizenden mentalisten zien optreden; Nederlanders horen bij de besten, want ze zijn visionairs: als ze iets willen, bereiken ze dat ook. Daarom is de Nederlandse televisie wereldwijd ook zo succesvol. Wist je dat De nieuwe Uri Geller inmiddels in maar liefst 25 landen is uitgezonden?” Volgens Geller waren de deelnemers aan MindMasters live ook zo goed dat ze alleen nog wat behoefte hadden aan wat ­mentale begeleiding: „De mentalisten moeten ervoor zorgen dat mensen thuis van ze gaan houden, dat heet charisma en persoonlijkheid. Het is mijn taak die vaardig­heden aan te scherpen.”

Deelnemer Timon

Timon Krause (21) is een van de mentalisten die onder leiding van Uri Geller straks zijn act laat zien. Hij heeft grootse plannen. „Shows van mentalisten zijn vaak langdradig en soms een beetje saai. Ik ben high speed en high energy. Het wordt hoe dan ook spectaculair.” Mentalist Timon - ‘Ik laat ­mensen denken dat ik weet wat ze denken’ - heeft een extra troef in handen. „Ik studeer aan de Paul van Vliet Academie; alles wat ik daar leer, probeer ik ook in m’n optreden te verwerken. De kijkers leren me daardoor echt kennen” Voor Timon is MindMasters Live een belangrijke stap in zijn carrière: „Ik wil beter en groter worden en mensen verbazen met mijn magie.” Timon heeft nog een tweede ambitie: „Ooit in Las Vegas staan met mijn show, al is het maar één keer. Dat lijkt me zo vet. Maar voor Vegas moet je echt héél groot zijn.” En als hij nou afvalt in de eerste ronde van deze show? „Als ik de beste act neerzet die ik me kan voorstellen, vind ik het niet erg. Als ik maar niet vreselijk faal, of iets gênants doe.” 

Uri vs Walter

MindMasters Live is ook een strijd tussen Uri Geller en ­Walter Rolfo. De Italiaan heeft drie vermeldingen in het ­Guinness Book of Records. Hij trok ooit 300 konijnen uit een cilinder, brak 66 glazen met zijn gedachten en organiseerde de grootste illusionistenshow ter wereld. Uri Geller staat sinds de jaren 70 bekend als de man die lepels buigt. En op die truc is Geller nog steeds apetrots: „Vóór mij ­werden er geen lepels gebogen. Het geheim van ­succes is ­originaliteit, en ik heb ‘lepels ­buigen’ in het dna van de wereld gestopt, het is bijna ongelooflijk. En het klinkt ­misschien wat opschepperig, maar George Clooney heeft mij gespeeld in een film, Robert De Niro heeft mij gespeeld in een film, Woody Allen noemde me in een film. En zangers Johnny Cash en Kenny Rogers zingen over lepels buigen. Er zit zelfs een heel lepelbuig-stuk in The Matrix! Als ik dat allemaal bij elkaar optel, is het lepels buigen een fenomeen.”

2000 tot 3000 euro

Geen wonder dus dat Geller zich nog steeds een ongeluk buigt: overal waar hij komt, maar vooral voor Nederlanders. „Altijd als ik met KLM vlieg, buig ik lepels voor de piloot, de co-piloot, voor de ­stewardessen. Alleen al in het hotel waar ik nu verblijf, heb ik waarschijnlijk al 20 lepels gebogen die ik teken met een speciale pen die ik altijd op zak heb. Als mensen het vriendelijk vragen, doe ik het graag, want zij hebben mij gemaakt tot wie ik ben. Ze hebben 40 jaar geleden naar mijn shows gekeken en bijgedragen tot mijn succes. Wist je dat een door mij gebogen lepel op eBay wel 2000 tot 3000 euro opbrengt? Veel mensen hebben namelijk zo’n lepel, maar niemand zet ’m op eBay; iedereen wil mijn lepels zelf houden. ”

MindMasters Live vrijdag 20.30 • SBS 6


Reageren