Kijktip: Vechtershart met Waldemar Torenstra

22 november 2015 14:50 | kijktips | Door Televizier

Waldemar Torenstra (41) speelt de taaie Nick Roest in de kickboksserie Vechtershart. Hij is medebedenker van de nieuwe reeks maar greep toch bijna naast de hoofdrol. 

De eerste aflevering van Vechtershart begint op de dag dat Nick Roest na vier jaar vrijkomt uit een Franse gevangenis waar hij vast zat voor zware mishandeling. Terug in Nederland wil de voormalig kickbokskampioen niets liever dan meteen weer die ring in. Daarvoor klopt hij aan bij zijn vader, sportschoolhouder John Roest (Johan Leysen). Dan is er nog Nicks halfbroer David (Benja Bruijning), het buitenbeentje van de familie. Nick is namelijk advocaat. Maar niet zo’n heel brave. Hij feest veel en houdt dat intensieve leven vol door veel drugs te gebruiken.

Familie

Maar ondanks hun totaal verschillende leefwijze, gaan de broertjes Roest voor elkaar door het vuur. Dat is de arena van Vechtershart, een rauwe, harde serie waarin veel klappen vallen. Maar volgens Waldemar Torenstra is Vechtershart boven alles een serie over een familie. Torenstra: „Een familie die tot elkaar wil komen en dat doet op een plek waar mensen geneigd zijn hun ellende niet pratend, maar fysiek op te lossen.”

Auditie

De acteur bedacht Vechtershart omdat hij al jarenlang zelf als hobbyist in de ring staat. „Ik was gegrepen door die wereld omdat het een plek is waar de samenleving zo goed gelukt is. Man, vrouw, hoog- en laag­opgeleid, zwart, wit, iedereen komt daar samen. Enorme gasten staan te sparren met heel kleine meisjes. Iedereen gaat met elkaar om. Ik vroeg me af waarom we daar in Nederland nooit eerder een serie over hebben gemaakt.” Nadat hij enthousiaste reacties kreeg op zijn idee, nam de acteur blindelings aan dat hij ook zelf de rol van Nick Roest zou mogen vertolken. Maar dat lag net even anders. „Ze wilden zeker weten dat ik paste in de serie. Na wat getouwtrek heb ik dan maar besloten auditie te doen. Toen vond ik dat wel zuur, maar uiteindelijk is het goed geweest. Ik heb mijn vechtershart moeten tonen en dat is ook de basis van de serie. Je krijgt niks cadeau.” 

Sixpack

Waldemar trainde zich zes maanden lang het schompes om overtuigend een kick­bokser te spelen. Een ervaring die hij koestert. „Ik heb veel respect voor m’n lijf gekregen en voor de manier waarop het herstelt.” Het zo zorgvuldig getrainde sixpack is inmiddels weer op z’n retour, maar Torenstra lijdt niet onder dat verlies. „Ik ben een stuk minder ijdel dan mensen denken. En ik hou nu eenmaal heel erg van een biertje.” 

Vechtershart dramaserie 20.25 • NPO 3

Meer over