Kijktip: Verborgen Verleden met Jochem Meyjer

Jochem Myjer denkt dat hij afstamt van Willem van Oranje. Of de cabaretier inderdaad koninklijke voorvaderen heeft, blijkt in Verborgen Verleden.

Jochem Myjer is niet de eerste bekende Nederlander die ervan overtuigd is dat hij afstamt van Willem van Oranje. In 2013 liet hij via Twitter weten dat hij met zijn familie stamboomonderzoek had laten doen. Of Myjer inderdaad koninklijke voorvaderen heeft, blijkt in Verborgen Verleden. De cabaretier duikt, met de camera's over zijn schouder, in de geschiedenisboeken om te zien wie zijn voorouders zijn.

Verrassende uitkomst

De uitkomst steekt volgens de makers 'verrassender in elkaar dan hij had kunnen vermoeden'. Niet alleen het verhaal over Willem van Oranje wordt gecheckt, ook wil hij graag weten waar zijn achternaam vandaan komt. Die wordt regelmatig verkeerd gespeld, dus dat roept al snel de vraag op of de familienaam eeuwen geleden misschien wel anders werd geschreven.

Waldemar en Ruben

In menig aflevering van Verborgen Verleden kwam de naam van Vader des vaderlands Willem van Oranje al voorbij. Tot zijn eigen verbazing hoorde acteur Waldemar Torenstra in 2013 dat hij afstamt van Frederik van Nassau, een bastaardzoon van Frederik Hendrik van Oranje en daarmee 'bastaardkleinzoon' van Willem van Oranje. 'Ik dacht, dit is een grap', reageerde hij toen. Vervolgens mocht hij de NOS-serie Het koninkrijk presenteren. Een jaar later kreeg presentator Ruben Nicolai ook het nieuws dat hij afstamt van de bastaardtak van Willem van Oranje. Hij bleek ook nog bloedbanden te hebben met Karel de Grote.

Reageren