Kijktip: Verborgen Verleden met Mark Tuitert

20 januari 2016 11:00 | kijktips | Door Televizier

De moeder van ex-schaatser Mark Tuitert heeft joodse roots, maar dat is dan ook alles wat de oud-schaatser over deze voorouders weet.

En aangezien zij zelf overleden is, kan hij het haar niet meer vragen. Verborgen Verleden gaat daarom met hem op reis door de familiegeschiedenis van de voormalig langebaanschaatser. De verhalen over de Koperbergs maken heel wat los.

Sportgeschiedenis

Mark Tuitert schreef zelf sportgeschiedenis. Hij brak in 2001 door bij het EK allround. Lange tijd leek hij voor een sensatie te zorgen: hij voerde na twee afstanden het klassement aan en leek op weg naar de titel. Helaas gooide een valpartij gooide roet in het eten. Een allroundtoernooi zou hij nooit winnen. Als specialist op de 1500 meter was hij succesvoller. Op die afstand haalde hij in 2010 olympisch goud.

Tranen

Dat was tegen alle verwachtingen in. Tuitert was in de nadagen van zijn carrière en had al tien jaar geen grote overwinningen meer geboekt op zijn favoriete afstand. Toen de laatste concurrent over de finish was gegleden, huilde de Holtenaar tranen van geluk.

Schaatspensioen

Intussen is Tuitert al een paar jaar met schaatspensioen, maar dat betekent niet dat hij nooit meer op de televisie te zien is. Hij treedt geregeld op als analyticus bij schaatswedstrijden en schuift ook wel eens aan bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door om iets te vertellen over zijn andere grote liefde: de stevige rockmuziek.

Meer over