Kijktip | Vrijdag | Sterren dansen op het ijs

15 april 2011 08:48 | kijktips | Door Televizier

Sterren dansen op het ijs koerst vanavond af op een verhitte finale. Jurylid en choreograaf Marc Forno laat zijn licht schijnen over deze editie.

Hoe vind je het niveau van de kandidaten dit seizoen?
"Heel afwisselend. Jenny Smit en Ralf Mackenbach steken qua niveau boven iedereen uit, terwijl anderen juist moeite hebben om een basisniveau te halen."

Maakt dat het beoordelen niet extra lastig?
"Je houdt er wel rekening mee. Net als met het feit dat de vrouwelijke kandidaten vanwege hun danspartner eigenlijk een voordeel hebben. Alle BN'ers krijgen een professionele schaatser van Holiday on Ice als partner, maar tijdens de show zijn het vooral de mannen die fysiek zware of ingewikkelde handelingen moeten doen, zoals een lift. Als vrouwelijke BN'er hoef je dan naar verhouding minder te doen; je partner verricht het zwaarste werk."

Wat is je het meest bijgebleven?
"Dat Ralf er zo snel uit lag, was voor mij een grote schok. Hij was een van de beste schaatsers die we hadden! Maar dat is de stem van het publiek, dat blijft onvoorspelbaar. Ik kan als jurylid alleen adviseren en vertellen of iemands optreden goed of slecht is."

Toch sta je bekend als kritisch; je wordt zelfs regelmatig uitgejouwd door de zaal. Raakt die kritiek je?
"Nee, na zeven talentenjachten ben ik daar wel aan gewend. Ik zeg altijd eerlijk wat ik van iemands performance vind. Dat maakt me dan de 'bad guy', terwijl ik nooit écht gemeen ben. Gelukkig zien de kijkers dat ook. Op straat hoor ik vaak: 'Je bent misschien niet aardig, maar je zegt precies wat we thuis ook denken.'"

Wie was voor jou de grootste kanshebber?
"Jenny Smit. Ze heeft talent en is zo gedreven en perfectionistisch dat ze elke dag uren traint. Dat betekent trouwens niet dat de anderen minder hard werken. Michael Boogerd stond laatst zes uur op het ijs om de 'lift' onder de knie te krijgen. Ik heb hoe dan ook veel respect voor de inzet van de kandidaten." 

Meer over