Kijktip: What the Frans met Frans Bauer

In What the Frans?! verrassen mensen hun achterban met een bijzondere act. Frans Bauer volgt ze en komt na afloop achter de verborgen camera vandaan.

Is dit programma net zo leuk als Bananasplit?

„Het wordt superleuk en verrassend, maar het is totaal wat anders dan Bananasplit. In plaats van iemand in de val te lokken, laten we vrienden en familieleden van de hoofdpersoon van verbazing achterover vallen. Dat is een groot verschil. Mensen trainen maanden in het geheim voor een bijzondere act waarmee ze hun omgeving willen shockeren. We laten de voorbereidingen zien en als ze hun ding doen voor de achterban, nemen we de reacties op met de verborgen camera. Daarna kom ik vertellen wat er precies aan de hand is.” 

Kun je een paar voorbeelden  geven van die huzarenstukjes?

„Er is een vrouw van in de zeventig die wegstuift  op een crossmotor. Haar kin­deren rijden motor, en daar heeft ze een pesthekel aan. In What the Frans?! wil ze laten zien dat dat motorrijden eigenlijk niks voorstelt. Wie had verwacht dat oma nog eens door een weiland zou crossen? Ze had zelfs nog nooit op een scooter gezeten! Ook spectaculair is het balletoptreden van een politieagent. Hij wil zijn dochters verrassen, die aan ballet doen. Het heeft weken geduurd voordat hij op spitzen kon lopen, maar nu danst hij een stuk uit Het zwanenmeer.”

Ziet dat er niet een beetje belachelijk uit?

„Helemaal niet. Hij heeft een fantastisch strak lijf en doet het geweldig. Dat is ook een voorwaarde om in de uitzending te komen: het moet geloofwaardig zijn. Ze moeten de act vakkundig uitvoeren, hun achterban moet echt versteld staan. Dat is de grote kracht  van het programma: het verrassings­effect en de emoties die dan voorbij komen. Dat ongeloof op al die koppies. Je weet niet wat je ziet. Vandaar de titel What the Frans?!, een variatie op what the fuck?!”

Komt het programma in de plaats van ­Bananasplit?

„Nee, dat blijft bestaan. Het is wel goed om er een jaartje mee te wachten en dit programma voorrang te geven. Het is heel eigentijds, een frisse wind. Kunnen we intussen broeden op ideeën voor Bananasplit.”

Welke plannen heb je nog meer?

„Dit najaar ga ik op tournee met de Reprise Tour, begin volgend jaar komt Vive la Frans terug en daarna wil ik mijn nieuwe album uitbrengen. Het jaar is negatief begonnen met het overlijden van mijn vader, maar ik wil verder in het leven met leuke dingen en nieuwe uitdagingen. We gaan ervoor!”

What the Frans?! 20.25 ? NPO 1

Reageren