Kijktip | Woensdag | The big C

Een comedy over een vrouw die aan een ongeneeslijke vorm van huidkanker lijdt en niet lang meer te leven heeft: dat klinkt niet als een succes.

Dat is het wel: hoofdrolspeelster Laura Linney (47) won er dit jaar een Golden Globe mee. "Mensen willen steeds weten: 'Hoe maak je een comedy over kanker?' Maar The big C is helemaal geen comedy over kanker, het is een comedy over een vrouw mét kanker en de manier waarop ze daarmee omgaat. Dat is een groot verschil."

Niet meer zachtaardig
Cathy Jamison gooit na de diagnose haar brave leven drastisch om. Ze bekijkt haar relatie met man Paul (Oliver Platt) kritischer, voedt hun tikje onhandelbare puberzoon Adam (Gabriel Basso) steviger op en is op haar werk niet meer die zachtaardige lerares van voorheen.

Koppig
Cathy wil geen chemo of bestraling en twijfelt of ze haar familie wil vertellen wat er aan de hand is. De enigen die weten dat ze kanker heeft, zijn haar dermatoloog (Reid Scott) en nukkige buurvrouw Marlene (Phyllis Somerville). Zij proberen Cathy ervan te overtuigen dat ze haar ziekte niet kan verbergen, maar als er één eigenschap onveranderd is gebleven, dan is het Cathy's koppigheid.

Reageren