Kijktip | Zaterdag | Dit was het nieuws

21 mei 2011 08:16 | kijktips | Door Televizier

Na veertien jaar bij de Tros en een proefaflevering bij RTL 4 is het vanavond zover: de start van een nieuwe reeks Dit was het nieuws. Vijf vragen aan presentator Harm Edens (49).

Is het programma veranderd nu jullie op RTL 4 zitten?
"Het programma past bij de zender en ook de reclameonderbreking is geen probleem. In de loop der jaren is Dit was het nieuws sneller geworden en wat filosofischer. Iedereen is vijftien jaar ouder. In die tijd kan je kijk op bepaalde zaken of de manier waarop je reageert veranderen. De formule is hetzelfde gebleven; we hebben geen nieuwe rondes."

Maar wel een 'nieuwe' teamcaptain!
"Raoul Heertje en ik zijn weer van de partij; Jan Jaap van der Wal wilde graag andere dingen doen, heel begrijpelijk. Hij zit al vanaf zijn 18de in de redactie en moest uitkijken dat hij niet de super-Swiebertje van het stel werd. Omdat we opnieuw begonnen, vroegen we Thomas Acda, die de eerste vier jaar teamcaptain was. Het voelt heel vertrouwd."

Zijn jullie bij RTL net zo vrij als bij de Tros?
"Zo gauw je voelt dat iets niet mag, ben je de bietenbrug aan het oplopen. We zoeken grenzen op en kukelen er soms overheen. Gelukkig zien we dat tijdens de montage vaak al. We nemen op vrijdag op en zenden zaterdagavond uit. Ik denk dat in heel Hilversum het meeste materiaal wordt weggegooid bij ons."

Welke gasten komen in deze serie langs?
"Tja, het is RTL 4, dus Wendy van Dijk, Martijn Krabbé, Linda de Mol, Peter van der Vorst en nog een keer Wendy, want die is met Erland Galjaard, de programmadirecteur. Nee hoor, zo werkt het niet. Het leuke van een commerciële zender is dat ze sommige dingen nog graag als verrassing willen houden. Ik kan dus nog niets zeggen over wie er allemaal aanschuiven. In de toekomst hoop ik ooit prinses Irene nog eens te mogen ontvangen als gast, maar dat zal niet mogen van de RVD. Of een prinsje. Of twee. En er mogen ook nóg meer politici langskomen."

In de eerste aflevering komen acteur Kasper van Kooten en Omroep Max-directeur Jan Slagter de teams van Thomas en Raoul versterken.

Meer over