Kijktip | Zondag | Upside down

Vorig jaar deed het EO-programma Upside down mee aan TV Lab. De kijkcijfers waren niet heel hoog, toch kwam er toestemming voor een complete serie, die vanavond start. Vijf vragen aan presentatrice Mirjam Bouwman.

Wat krijgen we te zien?
"Rutger, Rick, Michiel en Sjoerd, jongens met het syndroom van Down, halen met de verborgen camera grappen uit met bekende en onbekende Nederlanders."

"Zo trapt Stacey Rookhuizen in de val als ze bij de garage haar X Factor-auto denkt op te halen en kijkt Jörgen Raymann raar op als hij voor zijn Porsche de Wegenwacht nodig heeft, waar twee jongens met het downsyndroom werken. Vanavond zie je of Henk Schiffmacher een tattoo laat zetten door Michiel. En hoe sollicitanten reageren op een baas met het downsyndroom die allerlei confronterende, soms wat gênante vragen stelt."

De kijkcijfers bij TV Lab waren vrij laag. Toch is er nu een serie.
"We waren niet heel ontevreden met 220.000 kijkers. Maar tijdens TV Lab is de waardering van kijkers belangrijker dan de kijkcijfers. Wij scoorden vrij hoog."

Hebben jullie iets veranderd?
"Er zit in elke aflevering een special guest. Iemand die geestelijk in orde is, maar lichamelijk iets mankeert. Bijvoorbeeld een klein mens of een meisje zonder armen. Onze jongens interviewen de gast en halen samen een grap uit."

Zit er een boodschap in?
"Het is vooral een grappig en leuk amusementsprogramma. Ja, EO en humor gaan samen. We willen ook overbrengen dat mensen met het downsyndroom spontaan, verrassend en bijzonder zijn. Dat het goed is dat we in deze maatschappij met en naast elkaar leven. We willen een samenleving waarin íedereen meedoet. Of je nu superknap bent of wat minder."

Wat was een hoogtepunt?
"Een programma met verborgen camera's geeft zo veel leuke spanning. Iedereen is vooraf alert, geconcentreerd en zenuwachtig. Alles moet stiekem. Maar het bijzonderst vind ik de omgang met de jongens. Ze zijn uniek, oprecht geïnteresseerd in wie je bent en durven ook heel kwetsbaar te zijn. Ze zaten al heel snel in mijn hart. Ik vind het bijzonder dat ik een kijkje mocht nemen in hun wereld, vooral tussen de opnamen door." 

 

Reageren