Kijktips: Interview met Angélique Schmeink over Hollandse Keukenmeesters

28 juli 2015 17:15 | kijktips | Door Televizier

© 24Kitchen

In het 24Kitchen-programma Hollandse keukenmeesters bezoekt Angélique Schmeinck acht topchefs en neemt ze een kijkje in hun keuken. Deze week gaat Angélique op pad met Peter Lute.

Wat krijgen we te zien in Hollandse keukenmeesters?

„Het is de bedoeling om de kijker een inkijkje te geven in het leven van de chef. Om te laten zien wat voor liefde en passie hij heeft voor het vak en wat er allemaal aan voorafgaat voordat een gerecht op je bord ligt. Dat is zo’n enorm verschil met tien, vijftien jaar geleden. Toen deed iedereen elkaar na, met dezelfde technieken en ingrediënten. Daarna kwam het keerpunt, chefs wilden hun eigen stijl van koken en presenteren, ze wilden laten zien wat ze bezielt en waarom.”

Zijn er nieuwe spannende culinaire trends?

„Wat ik een mooie ontwikkeling vind de laatste jaren is dat er zo veel verschillende keukens zijn. Dat wordt ook duidelijk in dit programma. Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen is erg georiënteerd op de plantaardige keuken. Richard van Oostenbrugge, van restaurant Bord’eau in Amsterdam, leunt op de klassieke Franse keuken en Joris Bijdendijk van RIJKS (in het Rijksmuseum) kookt stoer, en gebruikt weer heel andere technieken. Het niveau in Nederland vind ik de laatste jaren enorm gestegen. Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld ook echt lekker eten op een festival. En dat wíllen we ook. We willen weten waar ons eten vandaan komt, wat het verhaal erachter is. Mensen zijn ook steeds meer bezig met het kweken van hun eigen groenten en kruiden.”

Opvallend is ook dat de Gordon Ramsay-achtige bullebakken niet meer lijken te bestaan.

„Dat soort dingen wordt steeds minder geaccepteerd. Het is ook niet nodig. Ik ben nog van de generatie van schreeuwende chefs die dingen naar je gooien, maar dit is een heel nieuwe generatie.”

Waar zijn de vrouwen in de serie?

„Het is nog steeds een mannenwereld. Het is ook de meest gestelde vraag in mijn loopbaan. Vrouwen beginnen wel in de horeca, en ze kunnen het fysiek prima aan, maar op een gegeven moment staan ze voor de keuze: gaan ze door of willen ze ook een gezin? En hoe gaan ze dat dan doen? Dat is zo mooi bij Jonnie en Thérèse Boer: zij hebben De Librije samen opgezet, maar dat is voor heel weinigen weggelegd. In de serie kwam ik wel een aantal vrouwen in de keuken tegen. Chefs zeiden ook allemaal dat het belangrijk is dat die er zijn. Mannen gedragen zich dan toch wat minder macho.”

Peter Lute

In de eerste aflevering van Hollandse Keukenmeesters gaat Angelique op pad met chefkok Peter Lute. Hij neemt haar mee naar de Westeinderplassen, waar zij met Peters vaste visser, Theo, het water op gaan. Op zoek naar de lekkerste paling. Samen maken ze één van de topgerechten van Peter, paling op het groen.

In de weken erna volgen: Jonnie Boer, Joris Bijdendijk, Emile van der Staak, Edwin Vinke, Richard van Oostenbrugge, Soenil Bahadoer en Edwin Kats.

Hollandse Keukenmeesters  18.30 ? 24kitchen

Meer over