King Arthur

Koning Arthur, maar dan zonder magie

SBS 9 - zondag 27 november om 22:48

© Turner
Regisseur Antoine Fuqua bracht in 2004 zijn versie van het beroemde verhaal van King Arthur met Clive Owen in de hoofdrol. Volgens Fuqua is dat de enige ware versie.

Koning Arthur was lange tijd een legende van mythische proporties, onlosmakelijk verbonden met de tovenaar Merlijn en het zwaard in de steen. Door de jaren heen prikten historici steeds meer door die magie heen, tot er uiteindelijk een realistisch historisch figuur overbleef.

King Arthur

Regisseur Antoine Fuqua (Training Day) is de eerste die dat realistischer verhaal (voor zover we het kennen) van de ridders van de Ronde Tafel vertaalt naar een film. Hij laat zien hoe Arthur (Clive Owen) na vijftien jaar vechten voor het Romeinse Rijk al dat oorlog voeren zat is.

Om vrijheid te verkrijgen voor hem en zijn mannen moeten ze nog één missie volbrengen: voorkomen dat de bloeddorstige Saksen het keizerrijk innemen.

De mooie Guinevere (Keira Knightley) en voormalig vijand Merlin (Stephen Dillane) staan hem bij. De grootse actie- en spektakelscènes maken van King Arthur een meeslepend epos.

Clive Owen

Clive Owen was niet de eerste keus voor de hoofdrol in King Arthur. Russell Crowe, Mel Gibson en Hugh Jackman hadden bedankt voor de rol.

Voor een andere acteur stak producent Jerry Bruckheimer een stokje: de nog relatief onbekende Daniel Craig. Bruckheimer wilde dat niet Craig de hoofdrol zou spelen, maar Clive Owen.

Bruckheimer maakte die keuze omdat hij er zo goed als zeker van was dat Owen de nieuwe James Bond zou worden. Het liep net even anders: Daniel Craig werd de nieuwe 007.

Meer over