Knielen op een bed violen

Barry Atsma is geobsedeerd door God in Knielen op een Bed Violen

NPO 2 - vrijdag 11 augustus om 23:29

© 2015 Elmer van der Marel / September Film Distribution
De roman Knielen op een Bed Violen van Jan Siebelink was een ware bestseller. Geen wonder dat het dramatische verhaal een verfilming kreeg.

In Knielen op een Bed Violen hebben Hans (Barry Atsma) en Margje (Noortje Herlaar) een gelukkig gezinsleven in hun violenkwekerij. Door hun liefde voor elkaar hebben ze alle energie om keihard te werken voor het bedrijf.

Knielen op een Bed Violen

Maar alles wordt anders als Hans op een dag prediker Jozef Mieras tegenkomt, met wie hij praat over God. De bloemkweker is strenggelovig opgevoed en de herinneringen daaraan komen allemaal weer naar boven. Zó naar boven, dat-ie op een gegeven moment claimt direct contact gehad te hebben met God. 

Een obsessieve zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven volgt in Knielen op een Bed Violen, waarin Hans zichzelf compleet verliest. Hij raakt vervreemd van zijn familie en vrouw Margje en wordt verslonden door het geloof. Margje kan niet meer doen dan toekijken hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt. Wordt Hans ooit nog de oude?

Barry Atsma

In Knielen op een Bed Violen betekende het begin van een romance tussen Barry Atsma en Noortje Herlaar in het echte leven. De acteur en actrice vielen op de set als een blok voor elkaar en zijn tot op de dag van vandaag samen. 

Paul Verhoeven

Naar verluidt na veel twijfel, besloot regisseur Paul Verhoeven Knielen op een Bed Violen toch niet te verfilmen. Hij zou de hoofdpersoon te somber en negatief voor een film vinden.

Maar regisseur Ben Sombogaart had er dus wél vertrouwen in. Hij regisseerde onder meer het geprezen De Tweeling, Bride Flight en De Storm

Meer over