The Mask

Jim Carrey ziet groen van zelfvertrouwen in The Mask

Com. Centr. - zaterdag 8 april om 20:58

© New Line Cinema
Bankmedewerker Stanley Ipkiss leidt in The Mask een weinig spannend leven. Tot hij een mysterieus masker vindt en het opzet. Ineens is Stanley een groene wervelwind van zelfvertrouwen en bravoure.

Bankmedewerker Stanley Ipkiss (Jim Carrey) is misschien wel aardiger dan goed voor hem is. Hij doet altijd braaf wat mensen hem vragen of opdragen. Daardoor nemen mensen nogal eens een loopje met hem.

The Mask

Stanley zou dat in de komedie The Mask graag anders zien. Hij zou graag wat gevatter zijn, wat minder over zich heen laten lopen.

Op een goede dag dient de oplossing zich min of meer vanzelf aan: Stanley vindt een mysterieus masker.

Als hij dat masker opzet, verandert Stanley van een timide kantoorklerk in een flamboyante, vlotgebekte groene superheld. Dat alter ego doet Stanley goed.

Als The Mask heeft hij lef, beleeft hij spannende avonturen en verovert hij Tina (Cameron Diaz).

Jim Carrey

The Mask is een creatie van striptekenaars Mike Richardson en Mark Badger. Zij lieten zich inspireren door Looney Tunes-tekenaar Tex Avery.

Dat is in The Mask goed terug te zien. Carrey raast als een wervelstorm door het beeld.

Voor het gezicht van The Mask maakten de filmmakers gebruik van Jim Carreys rubberen mimiek én een flinke snuf special effects. Dat werkte als een tierelier: de film werd een groot succes en zorgde voor de definitieve doorbraak van Jim Carrey en Cameron Diaz.

Meer over