Kursk

Colin Firth gaat ten onder

RTL 7 - maandag 1 februari om 20:29

© https://eu.iconik.io/
Film over de ramp ondergang van de Russische onderzeeër Koersk.

In 2000 vond in de Barentszzee een explosie plaats aan boord van de Russische onderzeeër Koersk.

Kursk

De ramp werd direct wereldnieuws, want toen de boot zonk was het nog helemaal niet zeker of alle 118 bemanningsleden dood waren. Buitenlandse mogendheden boden een reddingsoperatie aan, maar daarvan wilden de Russen niets weten.

Later bleek dat 23 mannen zich nog een tijd lang in leven hadden weten te houden. Dat Kursk slecht afloopt, is dus al bekend.

De spanning in deze film zit dan ook niet in het wat (al blijf je tijdens het kijken toch hopen dat de 23 bemanningsleden het overleven), maar in het hoe. Die manier van filmen is wel besteed aan regisseur Thomas Vinterberg (Festen, Jagten).

Hij schetst eerst een menselijk beeld van de bemanningsleden en hun gezinnen. Daarna stappen de 118 aan boord van de Koersk voor wat hun laatste reis zal worden.

Matthias Schoenaerts

Regisseur Thomas Vinterberg kreeg het script van Kursk van acteur Matthias Schoenaerts. De Vlaams acteur had al eerder met Vinterberg samengewerkt in Far from the Madding Crowd.

Toen de producenten op zoek waren naar een vervanger voor beoogd regisseur Martin Zandvliet, was het Schoenaerts die hen op het idee bracht om Thomas Vinterberg te benaderen.

Meer over