La famille Bélier

Kiest Laura haar eigen weg in La Famille Bélier?

NPO 2 - zaterdag 13 november om 23:55

In de Franse tragikomedie La Famille Bélier regelt Laura de zaakjes voor haar dove familie. Aan haar eigen leven komt ze nauwelijks toe.

Ergens op het Franse platteland staat de boerderij van de familie Bélier. De Béliers maken kaas en andere producten en verkopen die op de markt.

La famille Bélier

Niets bijzonders dus. Behalve dan dat de zestienjarige Paula (Louane Emera) de enige in het gezin is die kan horen: haar ouders en haar broer zijn doof.

Paula is druk met het regelen van dingen die haar ouders niet kunnen en fungeert als hun gebarentolk. School doet ze er een beetje bij, en tijd om puber te zijn heeft ze nauwelijks.

Daar komt verandering in als de nieuwe muziekleraar ontdekt dat Paula heel goed kan zingen en haar stimuleert dat talent te ontwikkelen. Maar of haar familie daar nou zo blij mee is...

La Famille Bélier past in de traditie van films als Intouchables: in het verhaal over opgroeien, loslaten en op eigen benen leren staan is ruimte voor een lach en een traan. De sympathieke acteurs maken het geheel geloofwaardig.

Louane Emera

De meeste hoofdrolspelers van La Famille Bélier kunnen 'gewoon' horen. Alleen Luca Gelberg, die Laura's broer Quentin speelt, is echt doof.

Zijn tegenspelers ontdekten al snel hoe moeilijk het is om tegelijkertijd te praten en te gebaren. Dat was vooral lastig voor Louane Emera: zij moest in bepaalde scènes tegelijk zingen en gebaren.

Meer over