La vérité

Catherine Deneuve denkt alleen maar aan zichzelf in La vérité

NPO 2 - vrijdag 12 april om 00:25

© 3B Productions
Als een Frans filmicoon in La vérité een boek over haar eigen leven uitgeeft en haar dochter met haar gezin overkomt vanuit New York, blijkt dat moederlief nog altijd denkt dat de wereld alleen om haar draait.

“Ik ben actrice, ik ga toch niet de naakte waarheid opschrijven. Dat is niet interessant.” Met die woorden verklaart de gevierde actrice Fabienne Dangeville (Catherine Deneuve) aan haar dochter Lumir (Juliette Binoche) waarom passages uit haar memoires deels, soms zelfs compleet, verzonnen zijn.

La vérité

Zoals de titel al doet vermoeden is waarheid, en hoe mensen daarmee omgaan, een belangrijk thema in dit drama.

La vérité is de eerste niet-Japanse film van regisseur Hirokazu Kore-eda (Shoplifters) en de eerste film waarin grootheden Binoche en Deneuve, allebei in topvorm, samen te zien zijn. Kore-eda onderzoekt wat waarheid precies is, of een iets aangepaste waarheid nog wel waar is en hoe herinneringen iemands perspectief op die waarheid kunnen veranderen.

Zo wordt gaandeweg duidelijk dat Fabienne en Lumir meer met elkaar gemeen hebben dan Lumir aanvankelijk dacht.

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve zal niet ver hebben hoeven zoeken voor inspiratie voor haar rol in La vérité. Ze is zelf natuurlijk ook een grote naam in de Franse filmindustrie. Sommige elementen van haar leven waren daarom makkelijk over te nemen. Zo heeft Deneuve twee keer een César gewonnen, de nationale filmprijs van Frankrijk.

Fabienne heeft ook twee Césars in haar kleedkamer staan. Waarschijnlijk zijn dat Deneuves echte prijzen.

Meer over