Laatste kans voor kakapo in Wild New Zealand

10 april 2019 16:19 | kijktips | Door Irma Tomas

© BBC
De kakapo is een grondpapegaai die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt. Nog wel, want de vogel wordt ernstig bedreigd door dieren die met West-Europese kolonisten meekwamen, zoals katten, ratten en hermelijnen.
West-Europeanen koloniseerden twee eeuwen geleden Nieuw-Zeeland en in hun kielzog kwamen ook dieren als katten en hermelijnen mee. Wild New Zealand laat zien dat vooral de laatste roofdieren een grote bedreiging zijn voor de kakapo, een groene papegaaiachtige die eruitziet als een kruising tussen een parkiet en een fikse kip. In de loop der tijd verleerden de vogels hoe ze moeten vliegen. Die vaardigheid had de kakapo lange tijd ook niet nodig, want het dier had geen natuurlijke vijanden. Ze scharrelden 's nachts over de bosgrond en vormden zo een makkelijke prooi voor de ingevoerde roofdieren. Twintig jaar geleden waren er nog maar vijftig over. Inmiddels lijkt het fokprogramma Kakapo Recovery Plan na veel horten en stoten eindelijk succesvol te zijn.

Unieke soorten

Op de Nieuw-Zeelandse archipel leven dieren die nergens anders voorkomen. Dat is niet ongebruikelijk voor eilanden; hetzelfde geldt voor Madagaskar (voor de kust van Mozambique) en de Galapagos Eilanden in de Stille Oceaan, bij Ecuador. Deze unieke diersoorten zijn wel uitermate kwetsbaar voor bedreigingen van buitenaf. Met West-Europese kolonisten meegereisde dieren zorgen soms voor een ware slachting onder de originele fauna. Zo doen konijnen en geiten zich tegoed aan het voedsel van de inheemse dieren, eten ratten de eieren op en jagen verwilderde katten en honden op ze.